Voor een dichter zijn boeken het belangrijkste medium. En boeken kosten bomen en worden met chemische inkt gedrukt en met lijm gebonden. Dat kan ook anders!

Het doel van dit project is het eigenhandig creëren van een limited edition dichtbundels gemaakt van afvalmateriaal en planten. Deze bundel kan na lezing worden teruggegeven aan de aarde, of oneerbiediger: op de composthoop of in de groene bak worden gegooid. Een exemplaar van de bundel zal in de tuin worden gelegd om het verval ervan te kunnen volgen. Er zal ook worden geëxperimenteerd met het maken van eetbare pagina's of pagina's die als theezakje of zaaigoed kunnen worden gebruikt. 

Papier kan worden gemaakt van gebruikt papier of van grassen en snelgroeiende planten. Inkt is prima te maken van eenvoudige ingrediënten zoals bramen, koffie en zout, en de omslagen kunnen worden gesneden uit gebruikt karton. Tot slot kan de bundel worden gebonden met tweedehands of ecologisch vervaardigde katoen.

Door zelf het hele proces te doorlopen van het handmatig maken van een bundel, word ik me als kunstenaar bewust van wat er allemaal nodig is om een boek te maken en zal ik misschien ook anders gaan denken over welke teksten ik belangrijk genoeg vind om op te nemen in zo'n boek. Daarnaast is de composteerbare bundel duurzaam en vergankelijk tegelijk. De teksten vergaan maar de bundel zelf wordt weer opgenomen in een nieuwe kringloop. Ik wil een boek maken waarvan vorm en inhoud dezelfde waarden en zorgvuldigheid weerspiegelen.

Van de opbrengst van de composteerbare bundel kan vervolgens een klimaatneutrale uitgave van de rest van de oplage worden bekostigd.

com-post

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round